top of page

Waarom zou u kiezen voor een gastouder?

Gastouderopvang is een unieke vorm van kinderopvang. Het is kleinschalig zodat ieder kind de aandacht en zorg krijgt die het nodig heeft om zich optimaal te ontwikkelen. Bovendien is gastouderopvang de voordeligste vorm van kinderopvang. Hieronder heb ik alle voordelen voor u op een rijtje gezet. 

 

Veel persoonlijke aandacht

Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Doordat ik als gastouder minder kinderen tegelijker tijd opvang dan een leidster van een BSO of kinderdagverblijf heb ik veel meer aandacht voor uw kind.  Zo kan ik goed inspelen op de behoeftes, het karakter, de voorkeuren en de talenten van uw kind. Ik heb oog voor de kinderen als individu en stimuleer zijn eigen inbreng. Op deze manier ontwikkelt uw kind zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld.

Samen spelen en ontdekken

Als gastouder vang ik kinderen uit meerdere gezinnen op. Zo komt uw kind al vroeg met andere kinderen in contact. De groep is evenwichtig samengesteld en bestaat uit maximaal 6 kinderen. Op deze manier kan uw kind samen met anderen spelen en aan zijn sociale vaardigheden werken, maar verdrinkt het niet in de drukte. Er is ruimte om je even terug te trekken of iets voor jezelf te doen. Als gastouder stimuleer ik samen spelen door op een dag verschillende activiteiten en spelletjes te organiseren die afgestemd zijn op de leeftijd en de ontwikkeling van de kinderen.

Opgroeien in een veilige omgeving

De opvang vindt plaats in een bijgebouw naast ons huis. Dit gebouw is speciaal voor de kinderen ingericht. Mijn consulent van het gastouderbureau komt regelmatig over de vloer om te controleren of het aan de eisen voldoet en is afgestemd op de leeftijd van de kinderen. De consulent neemt jaarlijks een Risico-inventarisatie en Evaluatie Veiligheid en Hygiëne af. Dit waarborgt een veilige en vertrouwde opvang voor uw kind. 

Gezellig en vertrouwd

Een kind kan zich optimaal ontwikkelen in een veilige, rustige omgeving waar het zich thuis voelt. Doordat de opvang heel huiselijk is,voelt het heel vertrouwd aan voor de kinderen.  Bovendien ziet uw kind iedere dag hetzelfde vertrouwde gezicht van de gastouder. Dit is een wezenlijk verschil met de institutionele opvang van een kinderdagverblijf of BSO waar meerdere leidsters op een groep staan en uw kind iedere dag met andere leidsters van doen heeft.

 

Het kind is meer op zijn gemak

Uit een recente studie van de Universiteit van Leiden blijkt dat kinderen in de gastouderopvang een hogere mate van welbevinden ervaren dan kinderen in het kinderdagverblijf. Dit betekent dat zij zich veiliger en meer ontspannen voelen en meer genieten van de activiteiten waarmee zij bezig zijn. Kinderen in de gastouderopvang voelen zich beter omdat de sensitiviteit van de gastouders hoger is, de geluidsniveaus in de gastouderopvang lager zijn en de groepsgrootte kleiner is dan in het kinderdagverblijf.
http://www.fsw.leidenuniv.nl/pedagogiek/agp-d/nieuws/rapport-kinderopvang-2008.html 

Professionele opvang

Als gastouder ben ik een professionele opvoeder. Ik beschik over een diploma in de zorg en welzijn en een certificaat Eerste Hulp aan Kinderen. Daarnaast ben ik in het bezit van een Verklaring omtrent het Gedrag, net zoals ook mijn man. De opvang wordt periodiek geëvalueerd door u, de gastouder en de bemiddelaar van het gastouderbureau. Ik kan rekenen op uitgebreide ondersteuning en begeleiding van het gastouderbureau door regelmatig contact met de persoonlijke bemiddelaar en diverse vormen van bij- en nascholing. Daarnaast werk ik met een erkent programma voor voorschoolse educatie. Zie piramide voor gastouders.

De opvang is voordeliger

Omdat ik geregistreerd gastouder ben heeft u recht op kinderopvangtoeslag. Ook hoeft u geen dagdelen af te nemen, maar betaalt u per uur. U betaalt dus alleen de uren die u daadwerkelijk afneemt! Dit kan u als gezin al snel honderden euro’s per jaar opleveren ten opzichte van het kinderdagverblijf.

Flexibiliteit en rust

Als ouder maakt u afspraken met mij over de begeleiding en dagindeling van uw kind. Vaak heb ik de mogelijkheid om in te spelen op uw persoonlijke wensen. In principe werk ik van 7:30-19:00. Iets later de kinderen ophalen, af en toe een late vergadering bijwonen en uw kind laten mee-eten is geen probleem. Er is in overleg veel mogelijk. U mag uw kind ook brengen als het ziek is. Tenzij het erg besmettelijk is. Zo hoeft u geen vrije dag op te nemen. Dit alles zorgt voor rust in uw gezin.

Leuke extra's

                        

Als gastouder ben ik altijd op zoek naar vernieuwing en manieren om de opvang te kunnen onderscheiden van anderen. Voorbeelden hiervan zijn:
- Iedere dag vers brood, wat ik maak met de broodbak machine.
- Gezonde voeding en tussendoortjes. Heeft uw kind allergieën? Ook dan zorg ik voor het eten. 
- Ieder kind krijgt een eigen overdrachtschriftje en een map waar alle werkjes in komen.
- Ik maak gebruik van een app waarin ik foto's plaats. Deze foto's zijn alleen zichtbaar voor de ouders van de kinderen. Zo heeft u meer zicht in de bezigheden van uw kind in de opvang.
- De opvang is natuurbewust! We wekken energie op door middel van zonnepanelen en ik leer de kinderen om afval te scheiden. We spelen zo veel mogelijk met houten speelgoed
- Met de elektrische bakfiets kunnen we alle kanten op en gaan we er regelmatig op uit voor leuke uitstapjes. 

bottom of page